Американското списание National Interest изброи 5 вида най-опасно оръжие на НАТО и 5 вида смъртоносни руски въоръжения, като се опитва да определи на чия страна може да се окаже преимуществото.
Алиансът се е справял с противници, разполагащи с остарели системи за ПВО и слаби настъпателни възможности, нямащи ВВС. Затова е трудно да се каже какви резултати ще покаже в бой с пълна решимост и добре подготвени противници като Русия, имаща съвременна бойна техника.
 

Русия

Балистични ракети „Искандер”
 
Далечината на поражение на руския ракетен комплекс „Искандер-М” достига до 400 км, при това ракетата носи 700-килограмова бойна глава от различен тип. Вероятното отклонение не превишава 5 метра.
 
„Системата представлява смъртна опасност за летища, тилови пунктове и други елементи на инфраструктурата” – се казва в публикацията.
 
Според NI, „Искандер” може да се пренасочва в полет, затова е подходяща за удари по движещи се цели, включително по кораби. Вградената система за маневриране прави ракетата трудна мишена за средствата на ПВО.
 
Су-27 и неговите модификации
 
Размерите, далечината на полета и маневреността на самолетите от семейството на Су-27 превръщат този изтребител в „смъртоносна платформа”, се казва в материала. „Су-27 с целия си вид показва доколко е опасен” – пише NI.
 
Корпусът на самолета е добре пригоден за модернизации, затова взискателните купувачи го предпочитат. Той може де нанесе мощен удар и да се скрие, преди да бъде прехванат.
 
Зенитноракетен комплекс С-400
 
За С-400 има няколко типа ракети и всеки от тях е предназначен за поразяване на въздушни цели на различни разстояния. Максималната далечина на поразяване е 400 км.
 
„Ракетите с по-малка далечина притежават подобрени възможности за поразяване на бързи и маневриращи цели” – се казва в публикацията.
 
С-400 може да се използва и за борба с балистични ракети. Системата от сензори за С-400 се счита за извънредно ефективна, още повече, че Русия може да създава зони за отбрана с използване на С.400 почти на всеки театър на военните действия, отбелязва авторът.
 
Подводници клас „Щука-Б”
 
Още когато през 80-90-те години в СССР построили подводници клас „Щука-Б”, те били изключително малко забележими. След това конструкторите ги усъвършенствали с използване на допълнителни технологии за намаляване на шума.
 
„По-важното е, че подводниците от „Щука-Б” носят на борда си внушителен арсенал от въоръжения – торпеда и крилати ракети – способни да поразяват морски и сухоземни цели” – пише NI.
 
Спецназ
 
Руският спецназ е внушителен военнополитически инструмент, способен да повлияе на хода на боя във всички области на военните действия.
 
„Макар спецназът да не е „оръжие”, той представлява едно от най-ефективните средства в руския арсенал” – се казва в публикацията.
 

САЩ

 Подводници клас Virginia (Вирджиния”
 
Тази подводница оглавява списъка на американските оръжия и то не случайно. Планира се, САЩ да закупят общо 9 такива подводници. Модулът от разнообразно бойно натоварване ще бъде модернизиран, за да бъде утроен ударният им потенциал.
 
Изтребител F-35 Joint Strike Fighter
 
Производството на изтребители F-35 изостава от графика с няколко години, а самият самолет страда от безкрайни технически проблеми, пише NI. Не се знае дали някога ще покаже първоначално заявените възможности.
 
С времето обаче F-35 има шансовете да стане „страшно оръжие”, се казва в статията. Сред неговите преимущества са малката забележимост и мощните системи за радиоелектронна борба.
  
Бомбардировач B-3
 
Русия постигна не малко успехи в разработката на средства за ПВО, включително на нискочестотни РЛС, способни да проследяват малко забележими самолети, затова в САЩ създават далечен ударен бомбардировач, който „да заплашва цели в дълбочина на руската територия. Създаваният по суперсекретната програма LRS-B самолет трябва да преодолява дори и най-плътната система за ПВО.
 
Танк „Леопард 2”
 
Германският танк „Леопард 2А7" ще стои в основата на Бундесвера и в армиите на други страни от НАТО, пише NI. Той е усъвършенстван преди всичко за сметка на удължения ствол на оръдието L55 с подобрени характеристики, които ще му позволят да противостои на тежко бронираните танкове на противника.
 
Поради недостиг на боеприпаси от волфрам германските военни се съмняват, че техните снаряди с недостатъчната кинетична енергия могат да поразят руските танкове Т-90 и Т-14 „Армата”.
 
Вертолет АН-64 Apache
 
Ударният вертолет Apache започна да постъпва на въоръжение в НАТО през 1986 г. Способен е да носи 16 противотанкови ракети Hellfire, които с един залп могат да унищожат цяла танкова рота.
 
Обобщавайки изложението, авторът на публикацията изразява надежда, че руското и натовското оръжие ще бъде използвано само като сдържащ фактор.
 
Превод и редакция: БЛИЦ