NASA даде разрешение на компанията Sierra Nevada Corporation (SNC) да извърши първия товарен полет до Международната космическа станция (МКС) с техния апарат Dream Chaser в края на 2020 г.
SNC съобщава, че NASA са одобрили всичко направено от компанията до сега и са дали формално разрешение за подготовката и извършването на товарен полет до МКС с апарата за многократна употреба Dream Chaser. Мисията ще бъде изпълнена в края на 2020 г. с ракета носител Atlas 5.
 
Компанията SNC спечели поръчка в рамките на програмата CRS-2 (Commercial Resupply Services 2) за изпълнението на шест транспортни полета до МКС. Такива услуги в момента предоставят и Orbital ATK и SpaceX.
 
От SNC уточняват, че макар и да са спечелили поръчката преди две години, NASA одобрява отделни стъпки в мисията.
 
Мисията, която ще бъде и първия космически полет на Dream Chaser, ще бъде реална задача по транспортиране на товари за МСК. Orbital ATK и SpaceX, които експлоатират съответно космическите апарати Cygnus и Dragon, извършиха първо тестови мисии.
 
Dream Chaser в началото се разработваше ката пилотируема совалка за многократна употреба, но в последствие се преработи в автономен апарат, който да се използва за товарни полети. То може да превозва товар с маса до 5500 kg. (от тях 5000 kg са херметично затворени, а останалите се превозват извън корпуса в отделен модул) и да връща от орбита товари с маса до 2000 kg., като може да каца на стандартни летища.
 
SNC в момента строи първия апарат от типа, като в средата на годината предстои преглед на конструкцията и отстраняване на различни недостатъци, които се открият.
 
Миналия ноември прототипът на Dream Chaser изпълни автономно кацане без работещ двигател, след като бе издигнат във въздуха от вертолет.
 
Публикувано: списание АЕРО