Ураганът Ирма удари вчера северното крайбрежие на Куба и са насочи към US щата Флорида, където бе наредена евакуацията на 5,6 млн. души – една от най-големите в историята на САЩ. Преди това стихията погуби 22-ма души в Карибите, като остави след себе си опустошения за милиарди евро. Ирма връхлетя вчера сутринта Острова на свободата като ураган от 5-а категория, но леко отслабна, докато вилнееше по северното крайбрежие, където поваляше електрически стълбове, извиваше палми и засилваше огромни вълни към брега.
Максималната скорост на ветровете на урагана намаля до 215 км/ч. около 15 ч в събота, което съответстваше на стихия от 4-та категория. Но Националния център за ураганите на САЩ предупреди, че Ирма ще набере сила след Куба и се очаква да остане мощен ураган, когато днес удари Флорида.

Агенцията за извънредни ситуации на САЩ предупреди да се очакват големищети. Очаква се без ток да останат около 9 млн. жители на четвъртия по население щат на САЩ. Разрухата след Ирма по северното крайбрежие на Куба е подобна на оставената по други карибски острови. Държавните медии съобщиха, че за първи път след 1932 г. око на ураган от 5-а категория (над 250 км/ч) връхлита острова. По брега на провинция Сиего де Авила вълните бяха 7-метрови, а наводнения се очакваха на запад, чак до столицата Хавана. В очакване на стихията властите в Куба евакуираха над 50 000 чужди туристи.Във Флорида бе наредена безпрецедентна евакуация на 5,6 млн. души – над 25% от населението на щата, както и на други 540 000 в Джорджия.


Властите отвориха стотици убежища за хора, които не могат да напуснат, а хотели, чак до Атланта, се напълниха с евакуирани. “Времето ни изтича, ако сте в зоната за евакуация, веднага напуснете. Това ще е най-катастрофалната буря, която щатът някога е виждал”, призова губернаторът Рик Скот. Президентът Доналд Тръмп призова във видеообръщение хората да изпълняват препоръките властите, като подчерта, че Ирма е “буря с исторически разрушителен потенциал”.Около 9 млн. души във Флорида може да останат без ток, някои в продължение на седмици, предупреди енергийната компания “Флорида пауър енд лайт”, която ще затвори две атомни електроцентрали. Насред евакуацията почти една трета от бензиностанциите в градските райони на щата останаха без гориво, недостиг има в Джорджия, Северна и Южна Каролина. Щетите от Ирма само на островите Сен Мартен и Сен Бартелеми се оценяват на 1,2 млрд. евро, съобщи френската Централна каса за презастраховане. На двата острова са загинали най-малко 10 души. Кризисен щаб в посолството ни US самолетоносач в готовност да помага Американските военноморски сили обявиха вчера, че придвижват самолетоносача си “Ейбрахъм Линкълн” в позиция да окаже хуманитарна помощ, ако е нужно на пострадалите от урагана Ирма, предаде Ройтерс.

Заедно със самолетоносача заповед за придвижване са получили ищурмовият кораб амфибия “Айво Джима” и големият десантен кораб “Ню Йорк”. Към тях може да се присъедини и миноносец.

Заради наближаващия щата Флорида ураган Ирма вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и посланик Тихомир Стойчев разпоредиха създаването на кризисенщаб към българското посолство във Вашингтон. Щабът препоръча на българските граждани в САЩ непрекъснато да се информират за ситуацията и стриктно да изпълняват указанията на местните власти. При извънредна ситуация те могат на звънят на денонощния дежурен телефон: 202-387-5770.

А ето тук може да проследите НА ЖИВО какво се случва във Флорида и последните новини оттам: