Бойци от руския батальон „Туран”, състоящ се от представители на тюркски народи в Средна Азия, са забелязани преди около месец в района на сирийския град Дейр ез-Зор, пише Илкер Акюнгьор в турското издание Vatan. Този батальон от наемници наподобява силите на Blackwater, които САЩ използват в Афганистан и Ирак.
За батальона не е известно много и даже в руските медии го наричат „тайнствен”. Той се състои от мюсюлмани на възраст от 30 до 50 г.: казахи, саки (скити), якути, киргизи, узбеки, таджики, азери и туркмени. Батальонът е дислоциран в Сирия за борба с ИД с „нетрадиционни методи” за водене на бойни действия.
 
Числеността на „Туран”, в който има и бивши руски „спецназовци”, се оценява на около 800-1200 души. Той се попълва и от бивши военни, които в продължение на 8 месеца преминават интензивно обучение в методи да водят „партизанска война”.
 
Руските медии отбелязват високия принос на отряда в успехите в борбата с терористите от ИД.
 
Отрядът с численост от 400 души отначало е дислоциран в в района на Хама, после е забелязан в района Хомс, Палмира и други райони на Сирия. Те използват не само „калашников”, но и оръжие от НАТО – пушки М-4 и М-16. Експертите сравняват този батальон с американската военизирана частна структура Blackwater, използвана в Афганистан и Ирак. Някои руски вестници пишат за използване на „неприемливи” методи, които не се отличават от методите на ИД.
 
На сини и червено-черни нашивки на ръкавите на бойците се вижда надпис „Туран”, ръка с пушка и три точки. Над стилизираното изображение на пушката е приписвана на Тамерлан максима „Сила в справедливост”, а трите точки вероятно символизират флага на Империята на Тимуридите, съществувала от 1370 до 1507 г.
 
В Русия има 5 частни военни компании от типа на Blackwater, но поне две заслужават внимание: „Вагнер” на подполковник Дмитрий Уткин и батальонът „Туран”. „Вагнер” наброява около 5 хиляди наемници, а „Туран” има в редовете си 1200 души.
 
Бивш доскорошен наемник в една от компаниите доверил пред една медия, че командированите в Сирия получават 150 хиляди рубли (2600 долара) месечно, а заплатата на командирите достига до 4 хил долара.
 
Превод и редакция: БЛИЦ