Маскирани мъже изляха бира върху бурката ми. Това заяви живееща във Великобритания мюсюлманка пред BBC. Според тийнейджърката тя е станала обект на ксенофобска атака преди няколко дни само заради изповядваната от нея религия. "Аз се отървах леко. Една моя приятелка бе жестоко пребита и влачена по улицата",посочи 18-годишното момиче, чието име не е споменато.
"Някои си мислят, че ние само ходим по улиците и избиваме неверниците, и заради няколко черни овце хвърлят цялата вина върху всички нас", допълни тя.

Според информация на вътрешното министерство на Обединеното кралство през второто тримесечие на 2017 г. драстично се е увеличил броят на нападенията срещу мюсюлмани.

Полицията на Острова свърза атаките срещу изповядващите исляма с атаките от 4 юни и 22 март в Лондон и от 22 май в Манчестър, при които загинаха около 30 души. Отговорността за атентатите пое "Ислямска държава" (ИД).

Публикуването на данните идва на фона на станалия снощи атентат срещу излизащи от джамия богомолци в Лондон. Мъж с неразкрита самоличност се вряза с бус в хора и уби най-малко един човек, а още минимум осем бяха ранени.

Очевидци посочват, че той е викал: Искам да убия всички мюсюлмани. Британският премиер Тереза Мей в понеделник следобед българско време за пореден път осъди атаката.

"Ние трябва да се борим с екстремизма независимо дали от неговия вид", посочи тя и определи атаката срещу мюсюлманите като отвратителен акт.