Украинско-унгарските отношения продължават да се влошават, твърдят световни медии. Унгарският премиер Виктор Орбан е категорично против Украйна някога да стане член на ЕС и на НАТО, нещо повече – Унгария създава специална длъжност министър, отговарящ за развитието на Закарпатската област в Украйна. 
 

В отговор Киев разполага допълнителен батальон сред говорещото унгарски език население с цел да го сплаши. Властите планират да разположат батальон от 128-а отделна планинско-щурмова бригада в центъра на унгарската община Берегово. Бригадата се състои от националистически настроени елементи, които са взели участие във войната в Донбас и са дали там почти 300 убити.
 
В тази ситуация напрежението може да бъде рязко намалено само от решение на Киев да приеме искането на Будапеща, тъй като тя има на международната арена повече лостове за влияние. Например Украйна може да обособи за унгарците техен национален район и конфликтът ще бъде ликвидиран. Докато на власт обаче се намират бандеровци, които не могат да нарушат своите ксенофобски принципи, темата за унгарците в Закарпатието само ще се нажежава.
 
Възможно е поведението на Украйна да доведе към реален въоръжен украинско-унгарски конфликт. Киев иска да покаже от позиция на силата своята мощ. Будапеща ще отговори на това с изолация на страната. Сред украинските политици се раздават гласове за бързо етническо прочистване в региона, което да принуди етническите унгарци да заминат за Унгария. Именно с тази цел там се разполага допълнителен въоръжен контингент.
 
Сега повод за появяване на нова „гореща точка” в Карпатския регион може да стане всяка провокация. / БЛИЦ