Появилата се в медиите информация за плановете за събарянето на сградите, свързани със случая "Скрипал" потвърждава, че Великобритания започнала унищожаването на важни и ценни доказателства, обяви представител на руското посолство в Лондон, цитиран от осведомителните агенции.

В понеделник медиите съобщиха, че къщата на Скрипалl кръчмата "The Mill" и ресторант "Zizzi"  в Солсбъри, където Сергей и Юлия Скрипал бяха в деня на отравянето им ще бъдат съборени.

"Вече видяхме подобно унищожаване на доказателства в  случая с домашните животни Сергей Скрипал, с пейката в парка, където бяха открити Сергей и Юлия Скрипал и така нататък", напомни представителят на посолството.

"От 4 март британската страна прави всичко възможно, за да възпрепятства достъпа ни до наказателното дело. На 12 март, британският премиер Тереза Мей и министърът на външните работи Борис Джонсън повдигнаха много сериозни обвинения срещу Русия, но вече измина почти един месец, а тези твърдения така и не бяха потвърдени с факти. Създава се впечатление, че британското правителство се опитва да умишлено унищожи всички възможни доказателства и да засекрети материалите по делото. Искаме ясно публично обяснение на тази позиция", казва представителят на посолството.

Той добавя, че е поискано от британската страна да потвърди или да отрече появилата се в лондонските медии информация, че Срипал и дъщеря му са отровени с гел, намазан на дръжката на вратата на дома им. 

Информация за офертата от ЦРУ до Сергей и Юлия Скрипал да се преселят под нова самоличност в САЩ е показателна, че най-важните свидетели по делото може да изчезнат, смята постоянният представител на Русия към ООН Василий Небендзя.

"Никой още не ги е виждал. И ние се опасяваме за състоянието на тези важни свидетели. В същото време, според съобщения във вестниците, научаваме, че ЦРУ е предложило на Сергей и Юлия Скрипал да се скрият в САЩ под нови имена. Участието на ЦРУ в този случай само по себе си е показателно. Но то също така означава, че е възможно никога повече да не видим тези хора - най-важните свидетели на инцидента", заяви Небендзя на заключителната част на заседанието на Съвета за сигурност на ООН тази нощ относно ситуацията в Близкия изток.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ