Косово поиска от Кипър да екстрадира израелец, заподозрян за организатор на международна престъпна група за трафик на човешки органи. Заподозряният, посочен от местната преса като Моше Харел, е обвинен в организиране на повече от 30 незаконни „донорства“ и бъбречни трансплантации в клиника, близо до столицата на Косово - Прищина, посочват от прокуратурата.

Полицията съобщи за ареста му в Кипър миналата седмица. Харел е бил издирван от властите в продължение на почти десет години. Той набирал жертвите си от бедните райони в Източна Европа и Централна Азия, като им обещавал по 15 000 евро за техните органи.

Реципиентите, предимно израелци, плащали до 100 000 евро за трансплантацията.

Мрежата за трафик на органи беше разкрита през 2008 г., след като турчин припадна на летището в Прищина, след отстраняване на бъбреците му.

Полицията нахлу в клиниката „Медикус“, която беше затворена след скандала.

През 2013 г. Ръководен от ЕС съд в Косово осъди петима косовски лекари до осем години затвор за търговия с човешки органи в страната.

Донорите, чиито органи бяха незаконно отстранявани, са оставяни без подходяща медицинска грижа и третирани "като боклук", заявиха прокурорите по време на процеса.

Но Върховният съд на Косово анулира присъдата през 2016 г. и предизвика нов процес, който продължава.

Обвинението посочва Харел като ръководител на мрежата за трафик, докато турският лекар Юсуф Сьонмез Ерчин, наричан от косовските медии като "Турския Франкенщайн", и който все още се укрива, е заподозрян в извършване на трансплантации в клиниката.