Срещата на върха на НАТО започна със скандал за пари. САЩ искат съюзниците да си поделят справедливо разходите за отбрана. Както и миналата година очаквано основния спор е свързан с разпределението на разходите в Алианаса.

В момента САЩ формира 71% от разходите за колективна сигурност. След очаквания брикзит 90% от бюджета на НАТО ще се формира от държави извън ЕС, което според американския президент е несправедливо.

Американският президент Доналд Тръмп започна деня си в Брюксел с остра атака към Берлин заради газопровода „Северен поток”, транспортиращ газ от Русия директно до Германия.

Германският Ангела Меркел не закъсня с отговора си към Тръмп: „Спомням си как преди години части от Германия бяха под руски контрол. С радост мога да кажа, че днес Федерална република Германия е единна и свободна. Ние водим самостоятелна политика и сами вземаме решения”.„Германия е пленник на Русия, защото получава повечето си енергийни доставки от Русия. Така че от нас се очаква за защитаваме Германия, но те купуват тяхната енергия от Русия. Обяснете това. Знаете, че това не може да се обясни”, обяви Тръмп.

По време на работната закуска с генералния секретар на НАТО президентът на САЩ напомни, че заради анексирането на Крим от Русия САЩ увеличиха с 40 процента разходите си за укрепване на Източния фланг на алианса.

Тази година само 8 от 29 съюзници ще покрият изискването да отделят поне 2% от брутния си продукт за отбрана.

На фона на този спор за пари НАТО ще трябва да продължи финансирането си за Афганистан и след 2020, и да започне разговори за присъединяване на Македония, която ще влезе под новото име Северна Македония в Алианса като 30-та държава в съюза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!