Министрите на външните работи на Г-7 призоваха Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия „Новичок“, която, според тях, е послужила за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. По думите им, тя представлява „заплаха срещу всички нас“, се казва в обща позиция на първите дипломати на Г-7, цитирана от АФП.
 
„Споделяме извода на Великобритания, според която, от една страна е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката, а от друга страна няма никакво друго възможно обяснение“, се казва в изявлението на министрите на външните работи на страните от Г-7 - САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония. Според тях отказът на Москва да отговори на основателните въпроси на британското правителство само изтъква нейната отговорност.
 
Страните от Г-7 казват, че техните безпокойства са се засилили от факта, че, според тях, Русия е възприела по един повтарящ се начин едно безотговорно и дестабилизиращо поведение, по-специално намесвайки се в демократичните системи на други страни.
 
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви миналия четвъртък, че лабораторните анализи потвърждават констатациите на Великобритания произхода на токсичния химически агент, използван в Солсбъри за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, но без да установяват чия е отговорността.
 
Москва обвинява ОЗХО, че е подправила резултатите. "Москва трябва да разпространи цялата си бивша, недекларирана на ОЗХО програма за Новичок в съответствие с международните си задължения", настояват страните от Г-7.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!