Най-успелият пилот от Формула 1 в историята е в критично състояние след „сериозна черепна травма“, получена по време на ски инцидент във Френските Алпи в неделя. 44-годишният германец, който се оттегли от елитния моторен спорт за втори и последен път през 2012 г., е паднал и си е ударил главата в камък, съобщи ръководителят на курорт Мерибел, където Шумахер е карал ски.
Шумахер е бил в кома при пристигането си в Университетската болница в Гренобъл. Наложило се е да бъде опериран по спешност, съобщиха официални лица на лечебното заведение.

Първоначално бе съобщено, че травмата на Михаел „не е много сериозна“, но по-късно бе разпространена информация за „сериозна травма на главата“. В телефонно интервю за Си Ен Ен бе съобщено, че инцидентът е станал около 11:00 часа местно време, докато Шумахер е карал ски по немаркирана писта.

Според някои източници, бившият пилот е бил сам, според други, компания му е правил сина му. Той е носил каска. Легендарният състезател е бил спасен само няколко минути след инцидента от двама спасители. След това е бил откаран по спешност с хеликоптер до разположена наблизо болница. Впоследствие е било взето решение да бъде преместен в по-голяма болница в Гренобъл.

След удара Шумахер е бил в шок, но в съзнание. По думите на очевидци, малко след това Шумахер е изгубил съзнание. Те разказват, че са видели как кръв е капела от каската му в осемте минути между падането и пристигането на медицинския хеликоптер.

Оливие Десалти, говорител на Мерибел Алпин, компанията отговаряща за ски лифтовете в курорта, каза: „Скиори са видели инцидента и ни се обадиха. Незабавно изпратихме двама спасители, намиращи се наблизо. Те са го прегледали и са повикали хеликоптер. Той е бил за кратко време, около минута, в безсъзнание. После се се е съвзел и е говорил с тях. Каза, че си е ударил главата в камък. Носил е каска. Хеликоптерът е пристигнал бързо и го е откарал в болницата“.

Говорителката на Шумахер Забина Кем разпространи изявление, в което потвърди за инцидента и уточни, че той е станал „по време на частна ски почивка“. „Той е бил откаран в болница и получава професионални медицински грижи. Призоваваме за разбиране, че не можем постоянно да даваме информация относно неговото състояние. Той е носил каска, бил е сам. Няма трета страна, виновна за падането му“, каза още тя.

Говорител на ски спасителите в Мерибел, пожелал да запази анонимност, потвърди, че Шумахер е носил каска. По думите му, той е получил „относително сериозна черепна травма“.

Съобщава се, че в болницата, където е приет Шумахер, са пристигнали съпругата му Корина, дъщеря му Джина-Мария и сина му Мик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!