Кандидатът за президент на Франция Марин Льо Пен обвини основните си опоненти в предстоящите избори, че задействат „проекта страх“ спрямо нейните планове за напускане на Европейския съюз и еврозоната по време на изключително интересния телевизионен дебат в понеделник вечер, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".
Брекзит се превърна в поле на някои от най-горещите сблъсъци по време на тричасовия дебат – първият от общо три, които предстои да бъдат проведени преди първия тур на президентските избори във Франция на 23 април. В него петимата основни кандидати най-накрая започнаха да говорят за политика, след като кампанията досега изобилстваше от скандали и обвинения.

При една разгорещена размяна на реплики, консервативният кандидат Франсоа Фийон нарече Марин Льо Пен, „сериен убиец“ на френската икономика заради нейния план за отмяна на еврото и възстановяване на франка, както и заради намерението ѝ да организира референдум за напускане на Европейския съюз.

„Вие водите държавата към същински икономически и социален хаос, който ще навреди сериозно както на длъжниците, така и на хората със спестявания“, заяви той.

Съгласно проучванията, почти три четвърти от французите не са съгласни с намерението на Льо Пен да замени еврото с франка и са обезпокоени от възможни сътресения в банковата система, в случай че тя бъде избрана.

Според самата Марин Льо Пен, която, съгласно предварителните очаквания, ще стигне до балотажа, само за да го загуби от независимия центрист Еманюел Макрон, отговори, че „това се нарича проект страх“.

И добави: „Те използваха същия аргумент преди вотът за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп“.

Трийсет и девет годишният Макрон, който е бивш министър на икономиката подхвана темата и каза, че „тези, които са отговорни за Брекзит, които заявиха, че всичко е възможно и ще бъде прекрасно, избягаха. Всички се изпокриха“. Според него Великобритания ще понесе щети от напускането на ЕС.

„Скоро ще започнем да виждаме резултатите (от напускането). Защото други консервативни политици ще трябва да се справят с него и между другото, ние ще трябва да сме изключително твърди (в преговорите с Великобритания за нейното напускане, без да ѝ се предоставят всякакви неоправдани отстъпки)“, каза Макрон.