Според предварителните данни, инцидентът в Еймсбъри не е „руска атака“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Бен Уолъс, цитиран от световните медии. „Знаейки това, че те са разработвали „Новичок“ и това, че целите са били свързани, ние твърдим с висока степен на увереност, че Русия стои зад първоначалната атака. Но в момента не виждаме доказателства за връзка между последните двама пострадали нито със сем. Скрипал, нито с мястото, където те бяха отровени“, заяви Уолъс, предава Фокус.
По думите му, работната хипотеза се заключва в това, че пострадалите в Еймсбъри са „жертви на последствията от предишната атака или още нещо“. „Тези хора не са били свързани със Скрипалови, това не е било атака, а, според мен, заразяване с „Новичок““, добави Уолъс.

По-рано полицията съобщи, че двама местни жители – 44 годишна жена и 45-годишен мъж, са намерение в безсъзнание в къща в Еймсбъри. В момента те са в критично състояние в болницата на Солсбъри, където се лекуваха и бившия полковник от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

От Скотланд Ярд заявиха, че жената и мъжа са отровени със същото вещество, с което и Скрипал. При това полицията все още не знае как са се отровили пострадалите. Отбелязва се, че те не са посещавали мястото в Солсбъри, където бе отровен двойния агент.

Разследването в Еймсбъри продължава и в него участват около 100 следователи от контратерористическите подразделения на Великобритания.

Главният лекар на Великобритания Сали Дейвис заяви, че рискът от заразяване с веществото е нисък, но трябва да се внимава.

Еймсбъри се намира на 10 километра от Солсбъри, където на 4 март бяха отровени работещия за британските спецслужби Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон твърди, че към използването на веществото А-234, което британските власти приравняват към „Новичок“ е причастна руската държава. Москва отрича категорично това твърдение. Разследването на инцидента Скрипал се ръководи от контратерористичното подразделение на Скотланд Ярд.

От своя страна прессекретарят на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че ситуацията около английския град Еймсбъри е „мръсна политическа игра“.
 
 „Призоваваме британските правоохранителни органи да не следват тази мръсна политическа игра, която е започната от определени сили в Лондон и да започне, най-накрая, взаимодействие с правоохранителните органи на Русия“, заяви Захарова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!