Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС, най-големия търговско-икономически партньор на федерацията, заяви руският външен министър. Сергей Лавров проведе среща с върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде ТАСС.
"Неведнъж сме изразявали принципна готовност да нормализираме отношенията с темпо, което да е приемливо за ЕС", каза той.

ЕС наложи рестриктивни мерки на Москва след анексирането на Крим през 2014 г. и за оказваната подкрепа за проруските сепаратисти в Източна Украйна. 

Москва приканва ЕС да се фокусира върху общите реални заплахи, а не върху измислени рискове за сигурността, добави Лавров. Той благодари на външнополитическата служба на ЕС за съболезнованията, поднесени по повод неотдавнашния терористичен атентат в Санкт Петербург.

ЕС има интерес да сътрудничи с Русия в борбата с тероризма, където двете страни имат да решават общи задачи, също и с оглед уреждане на ситуацията в Сирия и в Либия, заяви Могерини. 

Тя отбеляза, че ЕС го интересува и "положението с Кримския полуостров". "Имаме да обсъдим широк кръг от въпроси", посочи европейската представителка.