Представете си как се изкачвате по стръмен хълм редом до стотици други хора. Слънцето гали лицето ви, вятърът леко подухва, а вие трепнете в очакване да достигнете върха и да се насладите на едно неповторимо изживяване. Не, това не е пътят към духовното пробуждане, вие просто отивате да ядете паста. И не каква да е паста, а най-рядката паста на Земята – Su filindeu.

Традицията на Su filindeu започва преди около 200 години, ако не и повече. Точно колко стара е рецептата за тази паста знае само рода, който я произвежда, пише vesti.bg.

Тайната се предава от майка на дъщеря в продължение на векове в тихото италианско селце Лула, провинция Нуоро. Днес единствените живи наследници са три жени – 64-годишната Паола Абраини, нейната племенница и нейната зълва. Те са и единствените хора на Земята, способни да сготвят правилно фината паста.

Славата й се разнася извън Нуоро чрез религиозните пилигрими, които минават през града всяка година през май и октомври за празниците на св. Франческо. Вероятно от тях тръгва и името - "Божествените нишки".

Дълги години жените готвят от пастата си за посетители само два пъти годишно,

но от сравнително скоро започват да я приготвят и за три ресторанта в околността, за да могат повече хора да я опитат.

Преглед на изображението в Twitter

За да получите честта да се насладите на рядкото ястие с апетитен бульон, трябва да отидете на остров Сардиния и да се отправите към планините. Последната стъпка е да извървите 32-километрова планинска пътека.

Да, изкачването на хълма не е за всеки, но само тези които стигнат до финалната точка, получават вана за крака и порция от най-рядката паста на Земята, чиято традиция може да се изгуби завинаги в следващите десетилетия.

Всъщност жените не пазят рецептата си в тайна,

просто техниката за правене на тази паста е толкова сложна и прецизна, че никой не може да се усъвършенства в прилагането ѝ.

През 2016 г. световноизвестният готвач Джейми Оливър се опитва да научи техниката. Абраини се опитва да го научи, но готвачът се отказва след само два часа.



Осъзнавайки, че традицията на рода ѝ съвсем скоро може да се изгуби завинаги, Паола Абраини дори започва да учи момичета от околността да правят рядката паста, но безуспешно.

Много хора казват, че пазя тайна, която не искам да разкрия. Тайната обаче е точно пред вас. Тя се крие в моите ръце“, споделя италианката пред БиБиСи.

Огладняхте ли от толкова разкази за тази божествена паста? Ако искате да я опитате и се чудите към къде да се запътите през месец май - то остров Сардиния е вашето място. Подгответе се за дълго пътешествие и тръгнете по пътя към едно блажено удоволствие.