Принц Хенрик Датски - съпруг на кралица Маргрете II, е починал, съобщава датският двор. През януари той постъпи в болница заради белодробна инфекция, но е изписан, за да прекара последните дни от живота си у дома, посочват още от кралската пресслужба.

Както БЛИЦ писа той е починал преди полунощ в сряда, в двореца Фреденсборг, като до него са били съпругата му и двамата му синове.

Хенрик е французин, роден в Таланс в Югозападна Франция. Пълното му име е Анри Мари Жан Андре, граф Дьо Лаборд дьо Монпеза. В ранните си години е живял във Виетнам, където баща му, също граф, се занимава със семеен бизнес. През 1939 г. семейството му се прибира във Франция. Хенрик учи в училище на йезуитите в Бордо. През 1950 г. се връща в Ханой и се дипломира в гимназия там, а после учи право и политически науки в Сорбоната в Париж. Учи китайски и виетнамски в Националното училище за източни езици в Париж.
 
По време на военната си служба той е в пехотата в Алжир в периода 1959-1962 г. После постъпва на работа във френското външно министерство на постове в Азия и накрая във френското посолство в Лондон./ Gulliver/Getty Images
Запознава се с престолонаследничката на Дания Маргрете на вечеря в Лондон през 1965 г., където тя учи. Тя му прави впечатление с умението си да води разговор. Срещат се година по-късно на сватба в Шотландия и накрая той я кани на частна вечеря. После тя признава, че се е влюбила лудо в него.
 


През 1967 г. се женят и той става лютеранец и променя името си на Хенрик. Маргрете става монарх през 1972 г. Тя и Хенрик имат двама синове - Фредрик, роден през 1968 г., и Йоахим, роден през 1969 г./ Gulliver/Getty Images
През годините принцът не криеше, че би искал да играе по-значима роля от тази на принц- консорт. Той и кралицата споделяха интереси в изкуството и културата. Принцът публикува няколко книги с поезия, илюстрирани от кралицата, както и готварски книги и мемоарите си.
 
Принцът и кралицата признаваха, че са искали да имат повече време, което да прекарат заедно със синовете си, преди да се посветят на официалните задължения, произтичащи от коронясването на Маргрете.

За проблемите със здравето на принца се заговори още през септември миналата година, когато той получи диагноза деменция, а в белия му дроб беше открит тумор.
 

83-годишният Хенрик, роден като Анри Мари Жан Андре - граф Дьо Лаборд дьо Монпеза, се жени за Маргрете през 1967 г., когато тя е престолонаследничка.

Принцът се оттегли от поста си на принц-консорт през януари 2016 г. Кралската двойка отпразнува своята златна сватба през 2017 г.

Миналата година той заяви, че не желае да бъде погребан до съпругата си, тъй като никога не е бил равен на нея през съвместния им живот, не получавайки титлата крал.

Традицията в Дания повелява кралските особи да бъдат погребвани в катедралата "Роскилде", която се намира западно от Копенхаген.