Веществото "Новичок" (по западната класификация А 232) е било синтезирано във Великобритания със съдействието на специалисти, работили в нацистка Германия, твърди Вести ру.
Експертите от Обединеното кралство са привлекли германци и продукт на тяхно сътрудничество е станал токсинът, с който бяха отровени бившият агент на руското разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал. 

Според информацията на изданието британците и германците са разработили "Новичок" ("Новак") в засекретената лаборатория на британските въоръжени сили в Портън Даун. Градът се намира близо до югозападното селище Солсбъри, където двамата бяха открити в безсъзнание на 4 март. Не се споменава кога точно е било синтезирано нервнопаралитичното вещество, но посочва първата му жертва. Става дума за военен, който при досег с А 232 е намерил смъртта си на 1 август 1962 г.

Изданието пише следното: 

Английският военнослужещ Роналд Медисън е загинал от бойното отровно вещество зарин в хода на експеримент с хора. Случката е станала в Porton Down, Солсбъри. Именно в района, където отровно бойно вещество, както твърди британският премиер Тереза Мей, бе използвнао срещу руските баща и дъщеря Скрипал.  
 
Porton Down е наистина зловещо място. Това е секретна лаборатория, която, съдейки по всичко, и в момента разработва всевъзможни отрови и дори бактериологично оръжие. В историята на Porton Down има и друга нашумяла смърт, когато учен по невнимание се заразил в лабораторията с белодробна чума. Името му е Джефри Бейкън. Той е починал на 1 август 1962 година. Случаят се споменава в мемоарите на съветския разузнавач Конон Молодой. В онези години той е работил в Англия под псевдонима Гордън Лондсдейл. Спомняте ли си известния съветски филм „Мъртъв сезон“? В основата му са залегнали именно делата на Гордън Лондсдейл. Сцената на размяната в лентата също е базирана на реални събития.
 
Задачата на Гордън във Великобритания е била да контролира случващото се в Porton Down, да знае какви дяволии мислят там британците в сътрудничество с немците, учени от хитлерова Германия. От мемоарите на разузнавача: „За всичките тези дела на науката ги заплашваше наказание за военни престъпления и престъпления против човечеството. Работата на англичаните и американците обаче се криеше от правосъдието. Porton, този малък град, разположен в района Солсбъри, стана пристанище за група нацистки специалисти“.
 
Тоест немците в британската лаборатория работеха по принуда. Значи, и действията им можеше да са непредсказуеми. Трябваше да сме готови за това, все пак става дума за настъпателно оръжие с нечувана мощ.
 
„Солсбърийската низина отдавна бе традиционно място за дислокация на военни части, артилерийски полигони, военни учения. На пръв поглед, бактериологичният център не се набиваше на очи: няколко къщички, разхвърляни насред дърветата, ниски постройки от казармен тип. Територията бе оградена, пред входа – нищо не обясняваща табела. Но именно там, в онези неугледни къщички се подготвяше оръжие, по-страшно всичко, измислено до сега от човека. Малкият микроб се оказа по-силен от най-силния термоядрен взрив. 250-килограмова бомба, снабдена с „обикновени“ средства за бактериологична война, би била достатъчна, за да превърне в гигантско гробище 60 000 квадратни километра! За да се направи същото с водородна бомба, са необходими най-малко 20 бомби с мощност по 20 мегатона всяка“, пише Гордън.
 
Това се разказва с цел само, за да се стигне до цитата от известната книга на британския историк Кристофър Андрю и съветския разузнавач Олег Гордиевски за външнополитическите операции на КГБ. Изданието в света на професионалистите се радва на голям авторитет. Та в нея има няколко актуални и днес изречения: „Основната задача на Молодой в Porton Down е била да се попречи на осъществяването на безумните планове на нацисткия престъпник, който е искал да разпространи в Англия новият щам на чумата, а след това да обвини за това КГБ“.
 
Това не ви ли напомня нещо Андрю и Гордиевски, все пак, наричат тази задача „абсурдна“. Но защо? Вижда се какво се случва в момента: отравяне, химическо оръжие и обвинение по адрес на Русия. Не е ли това сценарият, който още тогава е бил очакван в Съветския съюз? Само, че в малко по-редактирана форма. 

Що се отнася до тайната лаборатория Porton Down, именно там е разработен смъртоносният газ CS, който американците напомпваха в подземните убежища на партизаните по време на Виетнамската война.  

Междувременно лондонският таблоид "Сън" публикува нова версия за причината за отравянето. "Тя не е политическа. Племенница на бившия полковник от ГРУ, наречена Виктория, твърди, че зад престъплението стои материалният фактор. Целта бе Юлия. Тя има генерално пълномощно, с което се разпорежда със сметка на починалия от чернодробна недостатъчност през 2017 г. свой брат Александър Скрипал. В банката има около 200 000 щатски долара", разказа Виктория.

Британският в. "Таймс" от своя страна доразви версията, че Новичок е бил внесен от Русия. Според медията, токсинът е бил прекаран в елда от Юлия Скрипал. Живеещият на Острова мъж е поискал от дъщеря си да му донесе типични за родината му храни. По-рано медии лансираха предположението, че токсинът е бил докаран от живеещата в Москва Юлия в одеколон, подарен от близък на нейния баща.