Руската комунистическа партия предприе изненадващ за мнозина ход, като регистрира богат 57-годишен агробизнесмен за съперник на титуляра Владимир Путин в битката за президентския пост, вместо своя лидер ветеран, 73-годишния Генадий Зюганов.

ЦИК съобщи, че е регистрирала Павел Грудинин, който управлява селскостопанска ферма край Москва, за кандидат на комунистите в президентските избори на 18 март. Той е ново лице в иначе закостенялата политическа йерархия на своята партия, почти непроменена през последните две десетилетия.

Победата на 65-годишния Путин, който има подкрепата на държавната телевизия, на управляващата партия "Единна Русия" и на много избиратели извън големите градове, се смята за сигурна, отбелязват наблюдателите. Кандидатурата на Грудинин може индиректно да помогне на Путин, като увеличи избирателната активност на фона на признаците за апатия сред някои избиратели, които смятат, че както и да гласуват, сегашният президент ще победи.

И за да бъде интригата още по-истинска редица руски медии веднага започнаха да вадят компромати, финансови и дори криминални срещу Грудинин. Срещу него с остра атака скочи и лидерът на ЛДПР Владимир Жириновски.

„Това е много важна изборна кампания. Това е пост, който е най-висок в страната. Тук не може да има нито грешки, нито разсеяност, нито недоразумения. Отдавна познавам Павел Николаевич. В понеделник той подава документи, но не дава никаква информация за ценни книжа в чужди банки. А е длъжен да го направи. Може пък изведнъж да заработи паметта му. Ще си спомни. Но това не е много голяма сума, нали – пет милиарда рубли. Сигурно си ги къта тези пари за парна баня. В Австрийска банка си ги е сложил, по всичко личи – обича Шопен”, заяви с характерния си стил Жириновски.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В РУСИЯ