Руските въоръжени сили могат да стигнат до столицата на Естония - Талин за два дни, но там ги очаква гибел. Това заяви командирът на естонския спецназ Рихо Юхтеги в интервю за "Политико".
"Те (руснаците) могат да стигнат до Талин, но след това ще отрежем линиите им за комуникация, линиите за снабдяване и всичко останало. Те могат да стигнат до Талин за два дни, но ще умрат в Талин. И те знаят за това - казва Юхтеги.

Според думите му, стрелбата по руската армия ще бъде от всеки ъгъл.

Юхтеги отбелязва също така, че за успешната съпротива на Русия Естония се нуждае от приноса на всеки гражданин на страната. "Паниката е лошо нещо. Опитваме се да обясним на хората, че съпротивата по време на война започва днес ", казва полковникът.

По-специално, той подчертава, че Естония трябва да бъде готова за всяко развитие на събитията.

"Не знам какво ще стане, ако руснаците наистина започнат война. Знам само, че всеки естонец ще се сражава ", обобщи Юхтеги.

В началото на юни бившия президент на Естония Тоомас Хендрик Илвес заяви, че Русия може да загуби контрол над някои градове в страната, ако Москва реши да нападне Естония. "Разбира се, Русия може да нападне Естония, но скоро след това тя може да загуби дори Омск и Томск, да не говорим за Санкт Петербург. Те помнят това ", - каза тогава бившият естонски лидер.

Превод и редакция: БЛИЦ