Китай официално обяви за разработката на технология, която в бъдеще ще позволи създаването на свръхмощно електромагнитно оръдие – релсотрон, съобщава английската версия на изданието China Daily.
В прессъобщение, разпространено от Военноморския технически университет към армията на Китай, се отбелязва, че водещият изследовател контраадмирал Ма Вайминг е разработил електромагнитни изстрелващи системи в рамките на "ключова национална програма за отбрана". 

Засега няма друга информация, свързана с подробности относно направеното откритие. В същото време научното издание N+1 отбелязва, че Китай се занимава с  разработката на собствен релсотрон от началото на 2000 година, а изследванията в областта на електромагнитните оръжия се извършват от 80-те години на миналия век.  

По-рано американската компания General Atomics Electromagnetic Systems съобщи за създаването на релсотрона MMRRWS с мощност от около 10 МДж. При това, за предстоящите изпитания трябва да постъпи образец, вече готов за серийно производство. 

Релсотронът е мощно електромагнитно оръдие. Състои се от 2 паралелни релси и използва магнитно поле и ток, вместо химически вещества, за да изстрелва снаряд, снабден с GPS система. 

Превод и редакция: БЛИЦ