Веднъж на всеки 10 години след рухването на Римската империя някой е пророкувал края на света. През изминалите 1600 години от тогава, това е ставало точно 183 пъти, съобщава АФП.
Някои вярват, че Апокалипсисът е съвсем близо и ще настъпи на 21 декември 2012 г. в съответствие с тълкуване на календара на маите. Във връзка със страховете от катаклизъм възникна цяла индустрия, за да задоволи търсенето на "подготвените".

От научна гледна точка, нищо не подкрепя пророчествата на американеца Хосе Аргуелес, че през 2012 г. "галактични маи" ще дойдат от звездите, за да спасят 144 000 земляни, "еволюирали" на борда на техни кораби. Нищо не подкрепя и тревожните тези на гватемалеца Карлос Бариос, които са базирани върху календара на негови прадеди маи и сочат, че 21 декември т.г е последният ден от живота на човечеството.

Но в САЩ, Русия, Испания и Франция секти се готвят за края на света - наемат се бункери, в интернет кипи бурна търговия с комплекти за оцеляване и лиофилизирани храни. Някои четат наръчници за оцеляване и се учат как да хванат жива кокошка, да оскубят перушината й, да я изкормят и да запалят огън, за да я опекат, в случай, че са сред малцината оцелели щастливци.

В Калифорния компанията Vivos се е пуснала оферти за изграждането на 20 бункера, които могат да приютят 200 души. Всеки бункер ще е натъпкан с храна за една година. Мястото в бункера се продава срещу 50 000 долара, е написал Жорж Фенек в книгата си "Апокалипсис - реална заплаха?". Той е бивш ръководител на френската служба Miviludes за бдителност и борба със сектите.
В Испания е планирано построяването на два бункера. А шефът на италианската секта "Ние не сме сами" Джорджо Бонджовани, готви подопечните си за среща с Антихриста и извънземни.

"Експлоатацията на страха е сред най-ефикасните методи, използвани от гурута за привличане на последователи, заяви новият ръководител на Miviludes Серж Блиско. Вземат ни за паникьори, но в света станаха толкова много самоубийства вследствие на апокалиптични пророчества."

Според белгийската психоложка Сандрин Матен, пророчествата за апокалипсис през 2012 г. са придобили такива мащаби в САЩ, че НАСА е създала сайт, който трябва да бичува и опровергава измишльотините, слуховете и страховете от задаващия се Армагедон.