Лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен Ун и Мун Дже-ин подписаха съвместна декларация. Двамата се договориха за съвместна работа по денуклеаризация на Корейския полуостров.
„Днес Ким Чен Ун и аз се договорихме, че пълната денуклеаризация на Корейския полуостров ще бъде постигната. Това е нашата цел”, каза Мун Дже-ин.

В документа е посочено още, че двете страни ще пристъпят към съединяване на железопътните пътища, ще направят среща на разделени семейства от КНДР и Южна Корея и ще започнат работа по смяна на режима примирие към договор за мир.

Двамата лидери са се разбрали постепенно да намалят въоръженията, за да изградят доверие и да намалят военното напрежение в региона, добавяйки, че генералите на двете страни ще се срещнат през май, за да разрешат редица военни въпроси.

Проблемите за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, изграждането на мир и подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея бяха обсъдени по време на тяхната среща сутринта.

Севернокорейският лидер  изрази надежда двете страни да се обединят в бъдеще. „Вярвам, че Северът и Югът ще се обединят в бъдеще”, заяви той.

Според него жителите на двете страни не трябва да воюват помежду си.

Срещата на върха, която се провежда днес, е третата подобна среща след края на Корейската война през 1953 г. Тя се провежда в южната част на демилитаризираната зона, но президентът Мун за кратко стъпи на територията на Северна Корея, когато двамата се срещнаха тази сутрин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ