Канадският премиер Джъстин Трюдо ще вземе участие в гей-парада в Торонто, предаде телевизия СВС с позоваване на организаторите на шествието.
Гей-парадът ще се състои на 3 юли. Трюдо-младши ще стане първият канадски премиер, който ще участва в подобно мероприятие. Това не е изненадващо, защото неговият баща Пиер Елиът Трюдо, многократен министър-председател на Канада, още през 1962 г. се изказал против дискриминацията на хомосексуалността, като казал, че „Няма място за държавата в спалните на нацията”.

„Аз с нетърпение очаквам да се окажа там отново, този път като премиер” – коментирал Трюдо своето участие в парада на страницата си в Twitter.

Самият Трюдо-син има щастлив 10-годишен брак с бившата телевизионна водеща и фотомодел Софи Грегуар, от която има три деца – двама сина и една дъщеря.

Освен Трюдо в мероприятието ще вземат участие финансовият министър Бил Монро, премиерът на Онтарио Кетлин Уин и кметът на Торонто Джон Тори.

Според организаторите в гей-парада ще вземат участие и мигранти от Сирия.

Канада узакони еднополовите бракове през 2005 г. Законопроектът стана един от най-спорните за цялата история на канадския парламент. Гласуването стана кулминация на няколко съдебни баталии, които разделиха страната на поддръжници и противници на еднополовите бракове.

Превод и редакция: БЛИЦ