Френският полицай, разменил се за заложниците, задържани от нападателя в супермаркета в град Треб, е починал от раните си. Това заяви в свое изказване вътрешният министър на страната Жерард Коломб, предават чужди медии.
„Младши лейтенант Арно Белтрам е починал. Загинал е за страната си. Франция няма да забрави никога за неговия героизъм“, съобщи той.


Макрон проговори за днешната касапница във Франция 


БЛИЦ припомня, че при атентат вчера във френския град Треб загинаха трима души, а 16 бяха ранени. Лошите вести за смъртта на полицая го правят четвъртата жертва на терориста  Хрониката на зловещите събития вече е ясна. Преди обед терористът застрелва смъртоносно шофьор и отвлича колата му, с която се опитва да прегази група полицаи и ранява с огнестрелно оръжие един от тях. Атаката завършва в супермаркет, където нападателят взима още жертви. Полицай доброволно решава да заеме мястото на заложник и така под прикритие успява да подава информация към колегите си отвън. След като се чуват изстрели обаче униформените нахлуват в обекта. При щурма срещу терориста са ранени трима жандармеристи. Сред тях е и героят на деня - 45-годишен служител на реда, останал в магазина на мястото на заложниците, който днес е издъхнал от раните си.

Арабист: Терористът от супермаркета е сърфирал в джихадистки сайтове да види как да действа 

Нападателят е от марокански произход и е бил наблюдаван от френското разузнаване за радикализация. Телевизия BFM TV съобщи, че той искал да бъде освободен Салах Абдеслам – един от основните заподозрени за терористичните нападения в Париж през ноември 2015 г. със 130 убити, предаде Ройтерс.

Експерт: Нападателят от Франция действа като вълк единак 

Свидетел на атаката в магазина заявил, че нападателят крещял "Аллах акбар" ("Аллах е велик"), преди да влезе. Други твърдят, че бил въоръжен с няколко вида оръжия. Над 240 души бяха убити във Франция от началото на 2015 г. при атаки на джихадисти или вдъхновени от джихадисти. Отговорност за атаката пое организацията "Ислямска държава".

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!