Британският парламент прие поправка, изключваща възможността Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка при каквито и да е обстоятелства. Решението беше прието с 312 гаса „за“ и 308 „против“.

След това деутатите гласуваха предложение срокът за Брекзит да бъде удължен до 22 май, а преходният период да продължи до края на 2021 г.

Вчера британският парламент отхвърли сделката за Брекзит, сключена от британския премиер Тереза Мей с Европейския съюз (ЕС). 391 депутати  в Камарата на представителите гласуваха против споразумението, а 242 го подкрепиха. 

Днешното решение, прието от 312 срещу 308 гласа, не е задължително за правителството. То дойде под формата на изменение на предложението на правителството, което, макар и да отхвърляше излизането без сделка на 29 март, сегашната законова дата на напускане, все пак отбелязаше, че напускането без сделка остава законова възможност.

Поправката, внесена от консервативния депутат Каролин Спелман, премахна тази възможност, в явно желание да се премахне всяка неяснота относно намеренията на правителството. Преди гласуването Мей бе обещала , че ако предложението на правителството бъде прието, тя ще внесе допълнително предложение за удължаване на срока за преговори по член 50, който ще бъде гласуван в четвъртък.

Все още не е ясно дали обещанието продължава да се прилага сега, след като изменението, а не правителственото предложение, е прието, но Мей ще се изправи пред сериозна политическа реакция от страна на много консерватори в правителството, които искат удължаване на срока по член 50. За да стане това Тереза Мей трябва официално да поиска удължаване от ЕС-27, които трябва да вземат единодушно решение за такова удължаване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ