Израелският премиер Бенямин Нетаняху се изказал в подкрепа на правото на кюрдския народ в Близкия Изток да изгради своя държавност, съобщи агенция Associated Press. Това се казва в разпространеното изявление на канцеларията на израелския премиер.
Израел е единствената държава в региона, която подкрепя стремежите на кюрдите. Едновременно с това от офиса на Нетаняху уточнили, че Израел счита Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), действаща в Северен Ирак, за „терористична организация”.
 
През юни властите в Иракски Кюрдистан обявиха решението си да проведат на 25 септември референдум за независимост. Против плебисцита застанаха редица държави в Близкия Изток. САЩ също са против, те предупредиха, че провеждането на референдума ще влоши ситуацията в Ирак, където още продължава борбата с ИД. Поради това Вашингтон предложи отлагане на плебисцита за следващата година.
 
Безпокойство у централното правителство в Багдад предизвиква намерението на Ербил референдумът да обхване спорни територии в иракските провинции Найнава, Киркук и Дияла, намиращи се извън административните предели на Иракски Кюрдистан.
 
Превод и редакция: БЛИЦ