Израел удари две позиции на движението Хамас, след като ракета от ивицата Газа избухна в Южен Израел.

"Държим Хамас за отговорно за враждебната дейност, извършена срещу Израел от ивицата Газа", написа армията в туитър, съобщи бТВ.

Израел изпрати допълнителни военни части на Западния бряг, за да предотврати размирици. По-рано ислямистките групировки "Хамас" и "Хизбула" призоваха за нова палестинска интифада, предаде Ройтерс.

Призивът бе отправен заради вчерашното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

"Ние трябва да призовем и трябва да работим за започването на интифада пред лицето на ционисткия враг", изтъкна в реч в Газа шефът на "Хамас" Исмаил Хания.

В подобен дух бе и изявлението на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла.


Официално. Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

Всички палестински фракции обявиха, че днес е ден на гнева. На много местав Газа и на Западния бряг на река Йордан се стигна до сблъсъци с израелските войски. Те обаче не бяха сериозни. Тел Авив предварително прати допълнителни подкрепления в районите.

Палестинците на Западния бряг днес стачкуваха в знак на протест срещу решението на Тръмп. Протестът бе по инициатива на палестинското правителство. Затворени бяха всички търговски центрове, училищата и учрежденията.


Европа, арабите и ООН - всички срещу Тръмп

Израел изпрати армията срещу гневните палестинци в окупираните територии в отговор.

Палестинският президент Махмуд Абас няма да приеме американския вицепрезидент Майк Пенс, който трябва да пристигне в Близкия изток в края на месеца. А Хамас заплаши с война и неуспешно изстреля няколко ракети от Ивицата Газа.