Ятак ли е България на Ал Кайда, ще изяснява в Израел премиерът Бойко Борисов по време на посещението си там в понеделник и вторник, пише frognews.bg
Българският министър-председател ще пита директно външният министър Авигдор Либерман откъде черпи сведения, че на Балканите, и конкретно в България, терористичната организация на Бен Ладен градяла свои клетки.

В навечерието на височайшата визита в Тел Авив, Либерман заяви, че такива структури се изграждали. Думите му бяха цитирани от в. „Аарец”. Босна и Херцеговина веднага реагира остро на твърденията и запита, откъде Либерман има такава информация, поиска и доказателства, а ако не се обявят – извинение от Тел Авив.

Обясненията от там били, че става дума не за военни формирования, а за фондации и неправителствени организации, които перат пари, с които се финансират терористични актове.

До момента не е известно България да е пратила нота или Външно министерство да е привикало израелския посланик в София за обяснение. Бойко Борисов обаче щял да изяснява скандалните разкрития на място.

Имало съмнения, че бивши офицери от службите у нас „зареждат” със секретни сведения израелските служби, споделил източник близък до правителството пред Frognews.bg. В момента се извършвала проверка откъде изтича такава „ценна” информация, която можела да повлияе на българо-израелските отношения. Със сигурност този „теч” не бил случаен.

Посолствата на някои от натовските страни в София уверили МВнР и МВР, че те нямат подобни сведения.

Министър-председателят Борисов заминава в Израел по покана на премиера Бенямин Нетаняху.

Това е първото българско посещение в Израел на ниво министър-председател от 18 години насам./БЛИЦ