Договорът за приятелство и добросъседство с България мина през всички комисии в македонския парламент и до края на тази седмица мнозинството очаква той да бъде приет и в пленарна зала. 

В предложението си до парламентарните си комисии външното министерство в Скопие подчертава, че чрез този договор Македония ще получи помощ и подкрепа в усилията за членство в ЕС и НАТО, уточнява БГНЕС.

Създаването на Комисия за разглеждане на историческите събития е положителен факт, се казва още в препоръката на министерството. 

"Трябва да се задълбочи взаимното доверие между двете подписали този договор държави. Трябва да се направи и обективно, основано на автентични факти тълкуване на историческите събития", каза Горан Стефановски, директор от македонското МВнР. 

Договорът за приятелство влиза в сила, след като бъде одобрен от парламента в двете страни, припомня държавната информационна агенция на Република Македония. Договорът беше подписан от премиерите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов на 1 август 2017 г.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес македонският президент Георге Иванов в годишното си обръщение към нацията заяви, че Македония и България са обречени да си сътрудничат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!