Мирните граждани продължават да плащат най-голямата цена докато иракските военни се опитват да изтласкат терористите от „Ислямска държава“ от Мосул. Джихадистите изполват жителите на града като живи щитове, за да забавят отстъплението си, съобщава RT.
Докато тече битката за Мосул, 5-годишно момиченце, което е единственото оцеляло след въздушен удар по дома й, се бори за живота си в полева болница на специалните сили на Ирак.
 

Образът на детето с рани по лицето и краката, заобиколено от медици, опитващи се да му помогнат, ще остане завинаги запечатан в паметта на скърбящия й баща, който изгуби съпругата си при същата атака по-рано този месец.
 
„Терористите започнаха да стрелят. Имаше стрелба до нашата къща, която беше на ъгъла. Тогава въздушен удар ги уцели. Имаше 4 души в къщата, само тя оцеля“, разказва бащата.
 

Въздушните удари, попадащи върху жилищни райони, увеличават броя на жертвите в битката за втория по големина град в Ирак, където 600 000 граждани са под кръстосан огън.
 

Телевизията разказва историята и на друго семейство, чийто 10-годишен син загинал при въздушен удар на коалицията.
 
„Бетонът падна върху нас и ние избягахме на главния път. Имаше снайперист на покрива на сграда на този път, не знам дали беше от „Ислямска държава“ или от армията. Той каза „връщайте се“, и започна да стреля по нас, разказа Ам Хамдан.
 

Превод и редакция: БЛИЦ