Повече от 10 000 златни и сребърни артефакта, включително монети и бижута, бяха извадени от дъното на река в китайската провинция Съчуан, съобщиха китайските медии, цитирани от fakti.bg. Археолозите твърдят, че съкровището е на повече от 300 години и се отнасят към времето на династията Мин (1368-1644 година).
Сред находките има и оръжия — мечове, ножове, копия.

Предполага се, че богатствата са потънали на дъното на река Минцзян през 1646 г., когато войници били изпратени да потушат въстание, организирано от местния владетел Джан Сянчжун.

Смята се, че по време на сраженията са потънали около 1000 лодки, с които бунтовническият лидер бил решил да премести съкровището си на безопасно място.

„Предметите са изключително ценни за науката, историята и изкуството. Те имат голямо значение за изследването на политическия, икономическия и социалния живот по време на династията Мин”, обяснява пред китайската информационна агенция Синхуа, един от археолозите, който работи за Пекинския университет.

Археолозите се натъкнали на находката на 50 км южно от град Ченду. Археолозите работят на мястото от януари и очакват да извадят всичко до април.