Правителството на Германия се подготвя за въвеждане на забрана на таблети и лаптопи в самолетите, излитащи от германски летища за САЩ, съобщи Spiegel Online, цитиран от факти.бг. Има достатъчно основания, за да се въведе съответната забрана още сега за всички полети от Европа към САЩ е мнението на Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на ФРГ. В Берлин се опасяват, че британците могат да сключат сделка с американците по въпроса и като резултат конкурентно предимство да има лондонското летище „Хийтроу”.

В средата на седмицата представители на американската администрация обсъдиха проблема с пренасянето на таблети и лаптопи в салона на самолетите с официални представители на Европейския Съюз в Брюксел. Тя приключи безрезултатно и ще продължи следващата седмица във Вашингтон.

В края на март американските власти забраниха на пътниците, излитащи от САЩ за 10 големи международни летища (Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Мароко, ОАЕ, Саудитска Арабия и Турция) да пренасят в салона електронни устройства по-големи от смартфон. След това американските служби по безопасност предложиха ограничението да обхване и други летища извън САЩ, а именно в Европа.