В случай на начало на бойни действия против Северна Корея САЩ ще се сблъскат с редица сериозни трудности, пише коментаторът на изданието Foreign Policy Томас Рикс.
Възможността за военен конфликт с КНДР е проработвана от американските военни дълги години, което е намерило израз в създаване на различни оперативни планове. Дори при хипотетични планове американските военни се сблъскват с множество сериозни проблеми, отбелязва изданието.
 

Първо, при нанасянето на превантивен удар не е възможно да се гарантира поражение на ракетите и бойните глави, укрити в тунели в гориста местност. Радиоелектронната борба вероятно е способна на снижи възможностите на КНДР да изстрелва ракети с космическо насочване, но за някои неуправляеми ракети с малък радиус това не се отнася.
 
Второ, остава открит въпросът какво да се прави с хилядите цеви на северокорейската артилерия, разположени около демилитаризираната зона – някои от тях са само на 30-40 км от 20-милионната столица Сеул. Преди американските сили да ги накарат да замлъкнат, те ще изстрелят хиляди снаряди по мегаполиса.
 
Трето, придвижвайки се на север, САЩ ще трябва да осигуряват с продоволствие населението и да поддържат ред в завладените области.
 
Накрая, напълно е вероятно много северокорейци да не бъдат зарадвани от падането на режима и ще също ще окажат съпротива. Например ако североизточната планинска част на страната откаже да прекрати огъня и премине към партизански действия, то САЩ добре знаят с какво ги заплашва затегната война в азиатски регион, обобщава Рикс.
 
Превод и редакция: БЛИЦ