Мило Джуканович е победителят на президентските избори в Черна гора. Това сочат предварителни резултати от балканската страна, съобщава БГНЕС.

Гражданите на Черна гора гласуваха на избори, в резултат от които се очаква шесткратният бивш министър-председател на страната Мило Джуканович да бъде избран за президент на малката балканска държава, която се стреми да се присъедини към ЕС.

Доминирайки политиката в бивша югославска република в продължение на близо 25 години, Джуканович слезе от премиерския пост през октомври 2016 г. Той обяви предложението си за завръщане миналия месец. 56-годишният икономист, който доведе Черна гора до разделяне със Сърбия през 2016 г. и до приемане в НАТО миналата година, сега иска да включи в Европейския съюз преобладаващо православната страна, част от чието население има силни проруски симпатии.

Джуканович беше с най-добри позиции от седемте кандидати, с негови плакати изложени в цялата столица Подгорица - където живее една трета от населението на Черна гора - които го обявяват за "лидер, държавник и президент на всички граждани".

"Аз ще спечеля днес", каза Джуканович след гласуването.