Google представи бета версията на новата версия на Android. Компанията направи това по време на своята конференция Google I/O, като Android O ще има доста новости, някои от които очаквани от доста време, пише Вести бг.

Почти всички основни елементи на Android са обновени. Това включва и самите известия от приложенията. Едно от тях е т.нар. Notification Dots, които са допълнително меню към иконата на приложенията. То позволява да се видят неговите известия без да се отваря самото приложение.

Ще има и подобрена функция за автоматично попълване на текстови полета. Android ще може да разбира контекста и да предвижда фразите и дори имената, които потребителя иска да въведе.

Най-сетне дебют прави и функцията Picture-In-Picture. Тя ще позволи на потребителя да отделя гледаното от него видео в малък прозорец, който да е над останалите приложения. От тази функция обаче ще могат да се възползват смартфоните с по-мощни процесори.

Google е направила и доста промени "под капака". Те целят да ускорят работата на Android O. Системата например ще може да се включва за наполовина по-малко време от Android 7 Nougat. Има и промени, които да улеснят работата на програмистите и създателите на приложения. Направени са и подобрения в това как Android изразходва енергия, за да се увеличи животът на батерията още повече.

Плановете на Google са Android O да е напълно готов и наличен в първите телефони през третото тримесечие на тази година. Неофициалните очаквания са, че това ще се случи през септември. Освен това Google обяви, че Android вече се използва от над 2 млрд. активни устройства месечно, което прави платформата по-разпространена дори и от Windows.