На днешното си заседание Европейският съвет трябва да изпрати силно послание в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Това очаква върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от EUobserver, цитирано от факти.бг.
Преди срещата на европейските лидери в Брюксел, Могерини заяви, че ще информира президентите и премиерите на страните членки по три важни и основни теми - миграционната политика на ЕС, общата европейска политика за отбрана и сигурност и ситуацията в страните от Западните Балкани.

Според нея ЕС остава ангажиран със ситуацията в региона и ще работи за задълбочаване на политическите и икономическите връзки.
В понеделник Могерини заяви, че Западните Балкани рискуват да се превърнат в геополитическа "шахматна дъска".
Европейски дипломат е заявил пред изданието, че лидерите от ЕС планират да изпратят двойно съобщение на Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия.

От една страна, то има за цел да успокои тяхното присъединяване към съюза, а от друга - да ги предупреди да ограничат националистическа реторика, антидемократичните злоупотреби и корупцията.