Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в хода на митинг по случай годишнината от преврата в Анкара, че Турция има много врагове, които очакват нейната гибел. „Страшно много врагове очакват гибелта на Турция. Ако започна да ги изброявам, то това ще доведе до много голяма криза с международен мащаб”, каза Ердоган.
Мероприятията по случай годишнината от бунта се провеждат на 15 и 16 юли из цяла Турция. Най-масовите акции са в Анкара и Истанбул.  „Обръщам се към вас, предатели! Вие нищо няма да постигнете. Няма да успеете да разедините нашия народ на части. Няма да успеете да скъсате нашия флаг. Няма да успеете да ни вземете земите. Няма да може да ни отнемете държавата. Няма да заглушите нашите молитви. Няма да успеете да поставите страната ни на колене. Няма да успеете да оковете нашия народ. Няма да успеете да ни заблудите”, подчерта Ердоган.
 
15 юли в Турция вече е национален празник. Той се нарича „Денят на демокрацията и националното единство”. Мобилните оператори решиха да поздравят с празника жителите на страната и замениха рингтоновете с речта на президента. 

В словото си пред множеството на моста над Босфора, който след превратната нощ от миналото лято се нарича „Героите на 15 юли”, държавният глава даде дума, че ако в парламента бъде внесено искане за възобновяване на екзекуциите и то му бъде предоставено, той ще го одобри. „Оттук нататък подсъдимите за участие в метежа ще се явяват в еднакви оранжеви униформи като онези в Гуантанамо. Свършиха добрите дни за фетулахистите”, заяви Ердоган и се зарече, че „ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели”. Той каза още, че миналогодишният опит за преврат няма да е нито първи, нито последен.

Превод и редакция: БЛИЦ