В неделя президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Холандия ще „плати цената“ за изгонването на министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая от страната, предава AFP, цитирана от "Фокус".
„Хей, Холандия! Ако жертвате турско-холандските отношения в името на изборите, ще платите цената“, заяви гневният Ердоган в рамките на церемония в Истанбул.

Както БЛИЦ съобщи, вчера холандското правителство анулира разрешението за кацане в страната на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Това предизвика върли протести на турски граждани в Ротердам, подкрепящи президента Реджеп Ердоган и неговото правителство.

По-късно последваха протести и в Истанбул. Социалният министър на Турция Фатма Кая пък се опита да се срещне с демонстрантите, но автомобилът ѝ бе възпрепятстван от местната полиция и тя не успя да стигне до консулството, а след това бе ескортирана до границата с Германия.

Холандия е една от държавите в западна Европа с големи турски общности, които не желаят горещите спорове в турското общество, предизвикани от кампанията на президента Ердоган, да се пренасят на тяхна територия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!