Турция обезпечава нуждите си от оборудване в армията с над 60 на сто местно производство, съобщи заместник-министърът на отбраната Шуай Алпай, цитиран от Star. Повод за публикацията е участието на Турция на най-големия в Европа панаир за сигурност и отбрана DSEI в Лондон. При това, както изтъква медията, Анкара е присъствала на изложението в британската столица не като клиент, а като производител. Страната е участвала с 28 фирми в областта, а щандът й е бил най-големият на панаира.

Цитираните от Алпай данни означават, че Турция е намалила наполовина през последните години зависимостта си от чужда техника в областта на отбраната. Докато преди 15 години зависимостта на Турция от чужда техника в отбраната е била приблизително 80 на сто, днес този дял е сведен до под 40 процента.

Алпай окачестви развитието на страната в тази област като "история на успеха" и изтъкна ролята на президента Реджеп Ердоган.

"Тези неща се случиха благодарение на това, че президентът стои лично зад тях. В противен случай всеки щеше да дърпа настрани и никой проект нямаше да се превърне в продукт", заяви той.

Самият Ердоган междувременно обеща да снабди армията с нови оръжия в борбата срещу терористите и също даде да се разбере, че Турция ще продължи да насърчава местното производство.

"Ще направим всичко необходимо, за да запазим тази държава. Ще направим това с въоръжени безпилотни самолети, с танкове и оръдия. Ще го направим, като оборудваме нашите сили за сигурност с всички нужни оръжия", каза Ердоган на среща с кметовете на своята Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Президентът също така критикува реакцията на съюзниците на Турция от НАТО заради решението на Анкара да се сдобие с ракетни комплекси "С-400" от Русия, като заяви, че сделката ги е довела до лудост.