Едва успяха медиите да цитират писмото на Едуард Сноудън до президента на Еквадор, когато на сайта на WikiLeaks се появи него ново послание към света. ИТ-специалистът беглец обвини САЩ в натиск върху страните, готови да му предоставят убежище.
Ново послание на живеещия в московското летище „Шереметиево“ Едуард Сноудън е публикувано на страницата на WikiLeaks. В него американецът обвинява администрацията на американския президент Барак Обама в натиск върху страните, готови да му предложат политическо убежище. „Президентът Обама обяви на целия свят, че няма да допусне никакви дипломатически „машинцаии“ по моето дело. Но след обещанията да не прави това президентът заръча на вицепрезидента да се оказва натиск върху лидерите на страните, от които аз поисках защита и ходатайствах за убежище“, се казва в посланието.

Сноудън упреква властите в САШ в използването на гражданството в качеството му на „оръжие“. „Макар и да не съм осъден, в едностранен ред ми бе анулиран паспортът, оставяйки ме без гражданство. Администрацията в момента се опитва да ми попречи да се възползвам от основните ми права. Правото да търся убежище. В края на краищата, администрацията на Обама не се бои от информаторите, като мен, Брадли Менинг или Томас Дрейк. Ние сме без гражданство, в затвора или безсилни. Но администрацията на Обама се бои от вас – иформираното и разгневено общество“, пише още в писмото си Сноудън.

По-рано в писмо до президента на Еквадор къртицата в ЦРУ обеща да продължи да разпространва конфиденциална информация за служите в САЩ. /БЛИЦ