Борбата с тероризма не е сблъсък между различни религии, различни секти или различни цивилизации. Това е битка между варварски престъпници, които се опитват да унищожат човешкия живот, и добрите хора от всички религии, които се опитват да го защитят. Това е борба между доброто и злото. Това заяви резидентът на САЩ Доналд Тръмп в обръщение в саудитската столица Рияд, предава Канал 3.

По думите му САЩ се опитват да изградят коалиция от страни в Близкия изток с цел "да изкоренят екстремизма". В речта си на арабско-ислямско-американската среща на върха с участието на лидери на 55 страни Тръмп обеща "да подсили старите приятелства на САЩ и да потърси нови партньори, за да постигне мир".

"Страните с предимно мюсюлманско население трябва да застанат начело на борбата срещу радикализацията", добави той.

Американският президент призова всички нации да работят заедно, за да "изолират" Иран“, като обвини Техеран, че "подхранва огъня на сектантските конфликти и терора“. "Докато иранският режим не готов да бъде партньор на мира, всички нации трябва да работят заедно, за да го изолират", каза държавният глава.

Преди него саудитският крал Салман обвини регионалния съперник на Иран в разпространението на екстремистка идеология по света и обеща да елиминира групировката "Ислямска държава“.

"Иранският режим е острието на световния тероризъм след революцията на Хомейни (Аятолах Рухолах) Хомейни" през 1979 г., каза той.

"Ние не познавахме тероризма и екстремизма, докато революцията на Хомейни не се разрасна", твърди кралят.

"Саудитска Арабия е решена да елиминира групировката "Ислямска държава“. Арабските и мюсюлмански държави са готови да се изправи срещу тероризма във всичките му форми и проявления", добави той. Саудитският лидер отбеляза, че някои екстремистки групи се крият зад религиозни лозунги, добавяйки, че "ислямът е религия на мира и толерантността".