23 кг да стане максималното разрешено тегло за багажа, който се чекира при полети от европейски летища.
Предложението е внесено в Еврокомисията от Европейската транспортна федерация (ЕТФ), Международната транспортна федерация (МТФ) и Съюзът на транспортните синдикати в България СТСБ-КНСБ, пише "Стандарт". Вчера на международни летища в 9 държави синдикатите организираха европейски ден "по-малко багаж". Целта на акцията е да информират пътниците за тежките увреждания на костите и гръбначния стълб, които получават работници, товарещи багажите в самолетите.

На терминал 1 на летище София стюардеси и синдикални активисти раздаваха листовки на пътниците. В същото време това се случваше и на летищата в Испания, Франция, Белгия, Германия, Великобритания, Дания и Швейцария. На летище Хийтроу в Лондон канеха желаещите да вдигнат някой от струпаните куфари с различно тегло, за да разберат необходимостта от въвеждане на ограничението, обясни Елка Комитова от Европейската федерация.

Ще искаме ЕК да наложи единен стандарт за теглото на багажа, сега всяка авиокомпания има свои изисквания, каза Комитова. На някои самолети багажните отделения са много ниски и товарачите работят сгънати. Така хората получават хернии и всякакви други увреждания, а те не им се признават за професионални заболявания. Стандартната норма за безплатен превоз на регистриран багаж за пътници в икономическа класа е 20 кг. Куфарът може да стигне до 30 кг, но трябва да се плати цена за всеки килограм свръхбагаж. Тя е различна в зависимост от дестинацията. За полетите на "България Ер" до морето за килограм свръхбагаж се плаща 1 евро, от София до Виена таксата е 5 евро, но за обратния полет е 6 евро. От Лондон до София таксата е 7 лири на килограм, а ако полетът е от София - 7 евро. От София до Испания е 9 евро, а обратно - 7 евро.

www.standartnews.com