Том Перес, бивш министър на труда в администрацията на Барак Обама, бе избран в събота за нов ръководител на партията с трудната задача да ѝ помогне да се съвземе от шока от загубата на президентските избори и да я направи силна опозиция на президента Доналд Тръмп.
За него гласуваха членовете на Националния комитет на партията, който се занимава с административната работа и набирането на средства. Това стана на втория тур, след като в първия само един глас не му достигна да победи опонента си Кийт Елисън - първият конгресмен мюсюлманин, един от най-близките хора до сенатора Бърни Сандърс и представител на лявото крило в партията.

Перес веднага обяви, че назначава за свой заместник Елисън, но тепърва трябва да обедини разединената партия. Синът на доминикански имигранти е смятан също за фаворит на Хилъри Клинтън в едно от състезанията с най-много претенденти (6) за лидер на партията от десетилетия насам.

Той обеща да върне партията към структура, в която организациите по места имат ключова роля, но мнозина се съмняват в успеха му, защото го възприемат като човек на елита и статуквото.

Елисън направи нужното в самото начало да помогне за обединението на фракциите. "Призовавам ви да дадете всичко от себе си в подкрепа на председателя Перес. Не разполагате с лукса, приятели, да излезете от тази зала разединени."

"Ние сме едно семейство и знам, че днес ще си тръгнем обединени. Единната Демократическа партия не е само най-добрата ни надежда, тя е и кошмарът на Доналд Тръмп", добави Перес.

Сандърс го подкрепи и призова "да отворим вратите на партията за работещите хора и за младите така, както никога досега".

Изборът дава шанс да нов старт на партията, след като предишният председател Деби Уосърман Шулц бе принудена да подаде оставка часове преди началото на конгреса, избрал Клинтън за кандидат за Белия дом. Причината бяха разпространена от "Уикилийкс" кореспонденция с щаба на Клинтън, от които се виждаше, че ръководството на партията е работело срещу Сандърс. Малко по-късно спецслужбите съобщиха, че сървърите на партията и електронни пощи на нейни лидери са били атакувани успешно от хакери, зад които стои Русия.

Перес е не само първият лидер на партията от латиноамерикански произход, но и излиза от вътрешни избори с най-непредвидимия резултат от 1985г., когато Уолтър Мондейл изгуби катастрофално в 49 щата от кандидатиралият се за втори мандат президент Роналд Рейгън.

След по-малко от две години в САЩ има частични избори за Конгрес и те ще са първият тест дали демократите започват да си връщат места в Капитолия и стотиците депутати в щатските парламенти, изгубени по време на управлението на Обама.