Москва може да признае независимостта на Косово като част от мерките за установяване на нови отношения между Русия и САЩ след идването на власт на Доналд Тръмп. Това предвижда британският експерт по руските въпроси Мери Дейъвски, която е редовен коментатор в "Гардиън" и член на Кралския институт за външна политика във Великобритания.
Анализирайки евентуалните последствия от среща между руския президент Владимир Путин и американския държавен глава Доналд Тръмп в днешния брой на католическото издание "Таблет" Дейъвски пише, че Путин има желание да "постави на нови основи двустранните отношения".

Дейъвски редовно се среща с лидерите в Кремъл в рамките на проекта "Валдай", която осъществява всяка есен срещи с руските официални власти. Чрез признаването на Косово Русия би искала да разреши различните дипломатически проблеми възникнали във времето след студената война, които нарушиха двустранните отношения, пише още експертът, цитиран от БГНЕС.

Според нея "Тръмп е човек, който бързо постига споразумения и който много бързо би разбрал дали руският лидер е сериозен когато говори за споразумение. Ако обаче разбере, че е бил в заблуда много бързо ще се отдалечи", пише още Дейъвски. Тя смята, че Путин е положил много усилия за постигане на споразумение с новата американска администрация и много трудно ще позволи подобна възможност да му се изплъзне от ръцете, защото това може да застраши позициите му у дома.

Русия до момента твърдо се обявяваше срещу незавсимостта на Косово, която бе обявена през февруари 2008-ма година. Към днешна дата общо 110 държави, включително и България са признали независимостта на бившата сръбска провинция от общо 193 държави-членки на Обединените нации. Властите в Белград и днес считат "Косово за част от територията на Сърбия".