Напрежението между Русия и Великобритания не спира да расте, а Лондон отправи ново поредно обвинение към Москва. Борис Джонсън заяви пред BBC, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество, предава Reuters.
Припомняме, че именно този химикал бе използван при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му преди по-малко от две седмици. 

Джонсън твърди, че Кремъл е проучвал как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства и следователно са ги изпробвали.
Великобритания обвини Русия, че е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок", за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон определя случая като първия, в който от Втората световна война насам в Европа е било употребено химическо оръжие.

Джонсън твърди също така, че вече има доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала "Новичок".

Британското външно министерство съобщава още, че утре в Лондон ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни най-рано след седмица.

В интервюто си за BBC Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл". Той допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.

Русия не се забави и отвърна на удара. В интервю отново за BBC Владимир Чижов (постоянният представител на Русия в ЕС) хвърли друга бомба. "Веществото може да е дошло от британска лаборатория", обяви той. 

Чижов отхвърля предположенията, че Русия разполага със запаси от химически оръжия и отново изключва страната да стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря му.

Превод и редакция: БЛИЦ