Поне 10 наши са в неизвестност покрай разпада на джамахирията и войната на армия и наемници с разбунтувалите се племенни групи
От близо 1500 българи в Либия близо дузина са в неизвестност, пише "ШОУ" в новия си брой. Техни близки, които вече дни наред нямат връзка с родствениците си, алармират, че има вероятност някои да са избити. Най-застрашени са 60-те души, работещи в Бенгази.

Някогашното консулство там е закрито и това пречи допълнително за събирането на информация и за оказване на евентуална помощ. "Боя се за българите там - разтревожен е и арабистът Кирияк Цонев. Ако, не дай Боже, стане нещо и американският флот не може да ги измъкне. Ако Кадафи си отиде, предполагам, че в Либия ще настъпи хаос, наистина хаос сред тези племенни отношения".

Масло в огъня на тревогата у нас за изчезналите българи наля и синът на полковника - Сейф ал Ислам. Той директно се закле:

"Ще се бием до последния войник, до последния патрон, до последния си дъх. Ще се леят реки от кръв...

Либия за разлика от Египет и Тунис се състои от племена и ако централната власт изчезне, те ще почнат да воюват помежду си." В столицата Триполи хаосът е взел връх. Стреля се на месо, бандити мачкат наред с откраднати бойни машини, алкохолици сеят огън със задигнати огнепръскачки. Подпалени са държавни учреждения, грабят се банки и магазини.

В мародерството се включват дори представители на службите за сигурност,

решили да се облажат в мътното. Именно в Триполи има доста български лекари, сестри и строители. По данни на родственици в България и там дирите на няколко души се губят.