155 575 931.09 стоят на зашифрован диск и никой не може да се добере до тях. Канадският бизнесмен Джералд Сотен починал внезапно на 30 години, без да каже преди това паролата си за криптовалутата. 

Не я знае дори съпругата му. 

Смъртта на Джералд Котен може да се нарече поредният удар срещу световните търговци на биткоин. Основателят и собственик на канадската крипто борса Quadriga Cx умира внезапно след усложения от автоимунната болест на Крон. Оказало се, че е единственият, който знае паролата към парите на инвеститорите и всъщност до лаптопа си, през който ръководел всичко. 

Quadriga посредничила на различни хора, които искали да търгуват с биткойни, litecoinem a ethereem – кибер валути, които на практика не съществуват, но могат да бъдат купени и продавани през интернет. 

Стопанисваният от бизнесмена канадски търг за такива валути бил използван от хиляди хора, които сега вероятно са загубили състяние. 
Котен отказвал да сподели паролата си нито на най-близките си хора в компанията, нито на съпругата си. Сега жена му е в доста неприятна ситуация.

Недоволни клиенти на покойния й съпруг я заплашват със смърт и й отправят какви ли не обиди. 
Вбесени инвеститори дори развиват версията, че Котен изобщо не е умрял, а просто се е укрил с парите им. 

Превод БЛИЦ