В Ставрополския край (федерален субект на Русия в Северенокавказки федерален окръг), бившият съдия Максим Новиков беше арестуван по обвинение в измама, съобщи руският разследващ комитет. Мъжът е опитал да продаде работната си позиция срещу 4 млн. рубли (около $65 000).

Според следователите Новиков е научил за стремежите на друго лице да поеме длъжността, затова решил да му помогне. И така, приятел на съдията уговорил среща между него и мераклията за съдийското място, за да си поприказват. Но за изненада на мъжа, срещата се оказала по-скоро бизнес сделка, отколкото интервю за работа. Съдията буквално бил готов да продаде работата си!

След срещата с Новиков човекът се притеснил, че може да е измамен от така наречената Федерална служба за сигурност. След разговора с опортюнистичния съдия, под тайното наблюдение на властите той предал исканата сума пари. Но само част от банкнотите в пачката били оригинални, а съдията бил арестуван на място.

На 9 август Новиков беше обвинен в опит за измама съгласно чл. 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Неговият познат също ще бъде изправен пред съда.