В Съвета за национална сигурност на САЩ е поканена да работи известната критичка на шефа на Кремъл Фиона Хил, съобщи Bild в материал на Петер Тиде. Тя е бивш журналист и офицер от американското разузнаване, отличен експерт по Европа и Русия.
Тя е избрана за екипа на Тръмп и това може да се оцени като сигнал, че настроените против Путин спецслужби, експертите по Европа и МВнР на САЩ не споделят позициите на Тръмп и неговите приближени относно Русия.
 
Самата Хил не веднъж е критикувала Тръмп за неговите хвалебствени изказвания по адрес на руския президент, обвинявайки го в липса на критичен подход по отношение на Москва. Бившата журналистка написа книга за руския президент под заглавие „Мистър Путин: спецагент в Кремъл”. От 2002 до 2009 г. тя работила като консултант за американските президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама. Своето назначение в правителството на Тръмп тя определила като „неочакван завой”.
 
„Хил е живяла в Русия, Меркел там учила. Хил се срещала с Путин, Хил - още по-често. Сега Хил и Меркел ще учат Тръмп как да общува с Русия. Меркел се оправя с Путин. Хил – също. Хил и Меркел знаят руски език. Хил, Меркел и Путин говорят немски. Единствено Путин не умее да се разбира добре със силни жени. Тук дори и остроумието му не помага” – пише Bild.
 
Един от комплиментите на Хил по адрес на Путин всъщност е предупреждение: „Той на никого не прилича в международната политика. Той не е лесен за разбиране.” Тя казвала направо: „Путин разсъждава и действа като агент на КГБ. Той знае как да се отнася с хората и с информацията. Основна цел на Путин са другите държавни глави.” Според нея Путин се стреми към силна държава, той е специалист по оцеляване, готов за неспокойни и трудни времена.” И долавя, че „Путин е майстор на манипулациите „.
 
Сега Хил ще трябва да попречи на стопанина на Кремъл да скара Берлин и Вашингтон, както той направил с отделните държави в ЕС, пояснява Bild. „В Брюксел и Берлин се надяват, че щом такъв като Фиона Хил работи в Белия дом, то кликата на Тръмп няма да обърне курса на САЩ към Русия” – обобщава Тиде.
 
Превод и редакция: БЛИЦ