22-годишна жена от Иран ще бъде екзекутирана за това, че е убила мъжа си, когато е била на 17. За случая алармира „Амнести интернешънъл” и призовава иранските власти да отменят наказанието, съобщава „Индипендънт”.
Зейнаб Секаанванд ще бъде обесена веднага след 13 октомври. Според правозащитната организация, процесът срещу нея е бил абсолютно нечестен.
 
Секаанванд е арестувана през февруари 2012 година за убийството на съпруга си, за когото била омъжена насила, когато била на 15. След това забременяла от затворник, докато била в ареста, от друг затворник, но на 30 септември родила мъртво дете. Тъй като тя вече не е бременна, властите настояват присъдата да бъде изпълнена.
 
 Според „Амнести интернешънъл”, след като Секаанванд била арестувана, тя била държана в полицията 20 дни, където била бита от полицаите. Тя „признала”, че е намушкала мъжа си, след като той месеци наред я насилван физически и вербално и многократно отказвал молбите й за развод.
 
В последвалия процес на жената й бил отказан адвокат. Тя успяла да се срещне със служебен адвокат на последното съдебно заседание на 18 октомври 2014. Тогава тя обяснила, че признанията си е направила в отсъствието на защитник на правата й.
 
По думите на Секаанванд, братът на мъжа й е отговорен за убийството. Той я изнасилил няколко пъти и я накарал да поеме вината, като обещал, че по-късно ще я помилва. Тези нейни думи, обаче, не са приети от съда, който разчитал изцяло на първите й показания при вземането на решението.
 
По думите на директора на „Амнести Интернешънъл” за Близкия изток и Северна Африка, случаят е „крайно притеснителен”. „Не само, че Зейнаб Секаанванд е била под 18 години към момента на престъплението, но и също й е бил отказан адвокат и тя казва, че е била измъчвана след ареста от полицаи, които я били по цялото тяло”, обяснява Филип Лутър.

Превод и редакция: БЛИЦ